26 Aralık 2012 Çarşamba

YILBAŞI AKŞAMINA ÖZEL

Eşimin işi nedeniyle 1999 ile 2002 arasında; üç senemizi Almanya'da geçirdik. Bu dönem içinde, Almanya'nın bence en güzel şehri olan Düsseldorf'ta çok güzel ve keyifli Noel zamanları yaşadık. Noel'de kiliselere giderek yapılan ayinleri izledik. Alman arkadaşlarımızın evlerinde Noel kutlamalarına katıldık. Onlar için gerçek bir bayram havasında geçen, bizim içinse çok keyifli ve farklı ritüelleri görme şansını yakaladığımız zamanlardı.

Bunun yanı sıra, çılgın yılbaşı kutlamalarına dahil olduk. 2000 yılındaki muhteşem milenyum karşılaması unutulmaz bir anı. Yapılan sokak partileri, havai fişek gösterileri, insanların çılgınca içmesi ve herşeye rağmen olaysız ve son derece medeni geçen yılbaşı geceleri...

Ayrıca Almanya'da her şehirde kurulan "Weihnachtsmarkt" (Christmas Market)lar da ayrıca görmesi ve gezmesi çok keyifli yerlerdi. Bu dönemde Almanya'daki şehirler ve bazı Avrupa şehirleri (özellikle Almanya'ya komşu ülkelerde) adeta bir masal mekanına dönüşür. Şehirlerin meydanlarına kurulan minik ahşap bungalovlarda hediyelik ya da aksesuar satışları, yılbaşına özel yiyecek satışları yapılır. İnsanlar yılbaşı ağaçları için süslemelerini, en özel hediyelerini buralardan alır. En kalabalık olan standlar genellikle sosis - ekmek ve sıcak şarap satışı yapılanlar olur. İnsanlar çılgınca yer, içer, eğlenir ve inanılmaz sarhoş olur. Buna rağmen ne bir kavga, ne bir sarkıntılık olayı yaşanmadan evlerine döner herkes. Bu dönemde meydanlar; kurulan bungalov standlarla, atlı karıncalarla, dönme dolaplarla, süslenen ağaçlarla ve eğlenen insanlarla adeta bir karnaval alanına döner.

İşte o zamanlarda edindiğimiz, yılbaşı dönemi bu meydanlardaki standlarda satılan sıcak şaraplardan içme ritüelimizi hala devam ettirmeye çalışıyoruz. O günleri hatırlayıp kadehlerimizi o unutulmaz günlere ve önümüzdeki güzel yıllara kaldırıyoruz. Aslında sadece yılbaşı dönemi değil, insanın içini ısıtan, mis kokulu ve adeta insanı oryantal bir boyuta taşıyan bu lezzetli içkiyi tüm soğuk kış günleri boyunca içmek ve keyfini çıkarmak lazım.

İşte bu nedenle; size güzel bir "Glühwine" yani sıcak şarap tarifi vermek istiyorum.

Malzemelerimiz:

1 şişe sek kırmızı şarap (iyi-orta kalite bir şarap tercih edebilirsiniz - ben Dolce Vita kullanıyorum)
1 adet çubuk tarçın (ikiye bölünmüş)
1 çubuk vanilya
7-8 adet esmer küp şeker
1 Elmanın kabuğu
1 adet muscat 4'e bölünecek
1 portakal (yuvarlak dilimlenecek)
7-8 adet karanfil
1/2 limonun kabuğunun rendesi
1 çay bardağı kadar su

Yapılışı:

Öncelikle su ve esmer şekeri şekerlerin erimesi için kaynatıyoruz. Daha sonra şekerli bu suyu soğuması için bırakıyoruz. Yuvarlak dilimlenmiş portakallara karanfilleri saplıyoruz. Bir tencerede suyumuzun içine tüm malzememizi katıyoruz ve en son şarabımızı da ekliyoruz. Kısık ateşte ara ara karıştırarak (kesinlikle kaynamayacak) iyice ısınmasını sağlıyoruz. Sıcağa dayanıklı kalın cam bardaklarda ya da kupalarda süzerek servis etmenizi öneririm.

Keyifle yudumlamanızı umarım. Afiyet Olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder