12 Ekim 2012 Cuma

Şarapçının Yorumuyla "Bir İlanın Ardından..."

Bu hafta bir ilan yayınlandı gazetelerde, gördünüz mü bilmem? Bir rakı sofrası ve kadeh tokuşturan üç arkadaş... Sofrada çeşit çeşit mezeler, manzaraya karşı bir muhabbet... Sloganımız, "Bu Muhabbetten Sıkılmadınız mı Beyler?":)

İlana bakınca, masadakilerin yüz ifadeleri farklı birbirinden. Biri çok dertli gibi, biri arkadaşının derdine ortak kaldırmış kadehini, diğeri sanki; "öff gene mi aynı muhabbet", der gibi...Masada bir sıkıntı, bir elem havası. Rakı masaları biraz böyle olur sanki, içtikçe açılır insanlar, kalplerindeki sıkıntıları, dertleri paylaşırlar kadehler yuvarlandıkça. Daha çok erkek muhabbeti gelir akıllara. Son maçta kaçan gol, hakemin vermediği penaltı, hanımın dırdırı, çocuğun bitmeyen okul taksidi konur meze diye masanın üzerine. İçtikçe çözülür diller, bulanıklaşır tasalar dertler, sıkıntı dağılır gibi olur. O nedenle vazgeçilmez gelir rakı muhabbeti pekçoğumuza. Oysa ertesi gün aynı tasa, aynı dert, yerli yerindedir malesef.

Şarap muhabbeti farklıdır oysa.  Şarap içenin derdi tasası dökülmez genelde ortalığa, daha keyif içkisidir şarap. Genelde tasa dağıtmak için şarap içmez insan.Yediği yemeği daha da lezzetlendirmek için içer. Bir peynir tabağındaki, ya da tatlıdaki farklı lezzetleri eşlemek için kadehini kaldırır. Zevk alır burnuna gelen kokulardan, aromalardan. Kadehin içindeki gizemi çözmeye çalışır. Hangi kokular, hangi lezzetler sığmış kadehine anlamaya çalışır. Bu nedenle koklar sık sık şarabı iyi içici. Damağında kalan farklı lezzetlerden haz alır. Sonra, illaki kalabalık olsun istenmez şarap içerken, bazen yalnız başına bir şömine karşısında ya da güzel bir filme daldığında yudumlamak keyif verir insana. Ya da güzel bir haber aldığında, bir kutlama yapmak istediğinde, dostlarla keyifli muhabbetler istediğinde açılır en iyi şişeler.

Amaç kesinlikle Rakı muhabbetini kötülemek değildi, sadece şaraba farkındalığı arttırmak, ve bunu yaparken işe biraz da mizah katabilmekti. Zaten sloganın ardındaki ":) gülen yüz" de biraz bu nedenle konmuştu.  Farklı sofralar ve farklı muhabbetler doğurur rakı ile şarap. İkisinin de hakkını yememek lazım. Bence ikisi birbirinden çok farklıdır. İkisi de lazımdır, gereklidir.
Gene de çok tarafsız olamayacağım ve:
"Bu haftasonu değişiklik yapın, şarapla zenginleştirin sofranızı, eminim farklı bir keyif alacaksınız. " diyeceğim size. Kadehler Dolusu Keyif Diliyorum herkese...

2 yorum:

  1. Katılıyorum size :) fazla içmemek şartıyla şarabın tadını çıkartmak güzel olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap Hanımcım,çok haklısınız. Her içki için geçerli değil mi zaten bu. Amaç asla fazla içip sarhoş olmak değil, keyiflenmek olmalı..:)

      Sil