1 Mayıs 2015 Cuma

ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ TART

Bugün 1 Mayıs. Tüm emekçilerin Bayramı kutlu olsun. Keşke korkunun olmadığı, çoşkuyla ve beraberce kutlanacak bir Mayıs'lar olabilse artık. Ancak; gene Meydanlar kapalı, ulaşım engelli, polisler adımbaşı, emekçiler itilip kakılmakta... Oysa, bir ulusun işçi ve emekçileri yapı taşlarıdır, üretenlerdir, bizler için ter döken, emek harcayanlardır. Umarım, ileriki yıllarda coşkuyla, beraberlikle kutlanan bayram havalarını yakalayabiliriz.

Bir Mayıs tüm dünyada kutlanan bir bayram olduğu için bu gün tatil ve evdeyiz. Hava gene hafif serin olmakla beraber, pırıl pırıl ve güneşli. Ben de tüm gün evde olunca, fırsat bu fırsat deyip, biraz bahar temizliğine kalkıştık. Perdeler yıkandı, avizeler silindi, yazlık ayakkabılar, çantalar yerleşti. Tabii bir de mutfağa girildi. Benim evde fazla oturmamam lazım. Dün marketten aldığım mis kokulu çilekler de beni baştan çıkarınca, kızıma güzel bir çikolatalı çilekli tart yaptım.


Şimdi de kendime bir kahve hazırlayıp tartımı afiyetle yerken 😋 bu tarifi sizinle de paylaşmaya karar verdim. 

ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ TART

Önce malzemeler: 
Tart hamuru için: 
250 gr. Un elenecek
125 gr. Pudra şekeri
1 yumurta
125 gr. Oda sıcaklığında tereyağ
1 tutam tuz
1/2 paket vanilya
4 yemek kaşığı soğuk süt
3 yemek kaşığı kakao



Tüm malzemeyi geniş bir kapta güzelce yoğuruyoruz. Yağlı bir hamur olduğu için hamuru toparladıktan sonra, stretch filme sarıp yarım saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Sonra bir tart kalıbına hamuru yayıp, üzerine çatalla delikler açıyoruz. Önceden 160 dereceye ısıttığımız fırında 15 dk. üzerine yağlı kağıt ve nohut koyarak (kabarmaması için) pişiriyoruz. Sonra nohutları alıp bir 10 dk. kadar daha pişirip kekimizi çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. 

O arada muhallebi için; 2 çay bardağı süt, 1/2 limonun suyu, 2 kaşık mısır nişastası, 1 çay bardağı pudra şekerini ocakta sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Kaynayınca altını kapatıp sürekli karıştırarak soğutuyoruz. Muhallebiyi soğuyan kekin üzerine bir spatula ile güzelce yayıyoruz. 


Yaklaşık yarım kilo çileği yıkayıp kağıt havlu üzerinde kurutuyoruz. Sonra ikiye böldüğümüz çilekleri tartın en üzerine ortasından başlayarak dizip tartımızı süslüyoruz. Evde taze nane varsa, nane yaprakları da süsleme için kullanılabilir. Kısa bir süre buzdolabında ya da serin bir yerde dinlendirip, çay ya da kahvenin yanında servis ediyoruz. Afiyet olsun! 



Sevgiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder