4 Eylül 2013 Çarşamba

ÇİN İŞİ JAPON İŞİ...

Kızımı bilen bilir. Yemek yapmaya çok meraklı. Daha doğrusu pasta yapmaya meraklıdır. Çok da güzel becerir. Babası fazla tatlı merakı olmadığından, daha fazla yemek yapmaya yönlendiriyordu ne zamandır.
Bizim ailede Çin yemeği merakı fazla olduğundan, Defne illa Çin pilavı yapalım diye tutturdu. Bir türlü kullanmaya fırsat bulamadığım yeni wok'umu kullacağım için bana da cazip geldi ve işe koyulduk.
Bu arada, Çin yemeği yapmanın en önemli püf noktası, malzemeleri tam ve taze olarak yemeğinizi yapmaya başlamadan hemen önce hazırlamanız. Evde her an hazır malzemeniz olmayacağından bir gün önce mutlaka alışverişinizi yapmalısınız! Yemeğinizi de sofraya oturmadan yaklaşık 1 saat önce hazırlamaya başlayabilirsiniz. 

Şimdi malzemeler: (3-4 kişilik)

1 bardak yasemin pirinci
2 yumurta
Yaklaşık 100-150 gram tavuk eti
20-25 adet donmuş karides
Yaklaşık 3/4 bardak donmuş bezelye
1 adet havuç
2 adet yeşil taze soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
4-5 yemek kaşığı soya sosu
Zeytinyağ

Önce bir tencerede 1,5 bardak suyu kaynatın, içine biraz tuz ve 1 bardak yasemin pirincini ekleyip suyunu çekene kadar kaynatın. Suyunu çeken pirinci kenara alın, yapışmaması için birkaç kez karıştırın. Tavuk etlerini küp küp minik minik doğrayın. Çukur bir tabakta tavuk etlerinin içine önce 1 yemek kaşığı soya sosunu sonra 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave edip iyice karıştırın. Kenarda bekletin.
Bir tencereye sıcak su koyup kaynatın ve içine donmuş bezelyeyi ve tavla zarı iriliğinde doğranmış havucu ekleyin. Yaklaşık 5-6 dakika kadar kaynatın. Aynı tencereye donmuş karidesleri ekleyin. 5 dakika kadar daha kaynatın ve ateşten alıp suyu süzün. 
İki yumurtayı bir kaba kırın ve iyice çırpın. İçine biraz tuz ve ince ince doğranmış yeşil taze soğanları ekleyip tekrar çırpın.
Şimdi wok'umuzu kullanmaya başlayabiliriz. Önce wok'umuzu yüksek ateşte iyice kızdırıyoruz. Bu aşamadan itibaren hızlı ve dikkatli olmalısınız!
Kızgın wok'un içine 1 kaşık zeytinyağ koyup çırpılmış yumurtaları döküp hızlıca karıştırıyoruz. Yaklaşık 2 dakika kadar. Pişen yumurtaları bir tabağa alıp kenarda tutuyoruz.
1 kaşık zeytinyağ ilavesiyle tavuğu wok'ta 5 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Hemen sonra wok'un içine 2 kaşık kadar daha zeytinyağ koyup haşladığımız bezelye, havuç ve karidesleri ve 2 kaşık soya sosunu ekliyoruz. Çevirerek kızgın wok içinde yaklaşık 3-4 dakika pişiriyoruz. İçine daha önce haşladığımız pirinçleri ilave edip karıştırıyoruz (bu aşamada dibini tutturmamaya dikkat edin). Hepsini beraber 2-3 dakika daha pişirip en son pişirdiğimiz yumurtaları ekliyoruz. Bir kaç kez karıştırıyoruz ve pilavımız hazır!
 
Umarım dener ve beğenirsiniz. Biz çok beğendik ve 4 kişilik pilavı 3 kişi afiyetle yedik! 
Şimdiden afiyet olsun!!!

Sevgiyle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder