2 Nisan 2014 Çarşamba

EV YAPIMI TİRE KÖFTE

Her Egeli'nin, Ege'ye yolu düşenin sevdiği bir lezzettir Tire Köfte. 

Benim de en sevdiğim köfte çeşididir diyebilirim. Dedemler Selanik'ten mübadeleyle Türkiye'ye gelmeye mecbur bırakıldıklarında, yerleştirildikleri ilk yer Tire'ymiş.  Kolay mı insanlar birkaç gün içinde evlerini, mallarını, işlerini, komşularını kısaca ömürlerini geçirdikleri toprakları bırakıp bilmedikleri ve tanımadıkları yerlere gitmeye zorlanmışlar. Dedem de ilk geldiklerinde yerleştirildikleri Tire'de önce lokantacılık yapmış. "Ege Lokantası"nı açmış. Çok da başarılı olmuş. Öyle bir insandı Hüseyin Yazgan, yaptığı her işi en iyi şekilde yapmak isterdi. 

Eli bir miktar para tutunca Tire'ye sığamamış. Büyük şehirde daha büyük işler yapmak istemiş. Ailesini toparlayıp İzmir'e yerleşip, asıl işi olan şarapçılığa tekrar başlamış. 1943'den bu yana üretimine devam eden Yazgan Şarapçılık işte böyle kurulmuş...

Neyse Tire Köfteye geri dönelim. 

Tabii ki aslı Tire'de yenecek olsa da, evde de yapabilirsiniz. Ben sık sık evde hazırlıyorum ve severek yiyoruz.

Gelelim tarifimize: 
Köfte için:
(Köfte miktarını kaç kişi iseniz her porsiyona yaklaşık 7-8 tane gelecek şekilde ayarlamalısınız.)
 Orta yağlı kıyma
1 adet soğanın rendesi
Bayat Ekmek içi (ufalanmış)
Tuz
Karabiber
Çok az kimyon
Bir miktar zeytinyağ
Sos için:
2-3 domates
1-2 kaşık salça
İri bir tutam maydanoz
Yoğurt
Tereyağ
Kırmızı pul biber
 
Malzemenin tamamını yoğurarak homojen bir karşımla köfte harcımızı hazırlıyoruz. Daha sonra ince uzun parmak şeklinde köftelerimizi hazırlıyoruz. Bir miktar sıvıyağda köftelerimizi kızartıyoruz.
Domatesleri rendeleyip bir miktar salça ilavesiyle sos olarak pişiriyoruz ve köfteleri katıp biraz daha pişiriyoruz. En üste ince ince kıydığımız maydanozları eklemeyi unutmuyoruz.


Her servis tabağı için yaklaşık 3 dilim tost ekmeğini ufak kareler halinde kesiyoruz. Kestiğimiz ekmeklerin tamamını teflon tavada erittiğimiz tereyağın içinde yakmadan çevire çevire kızartıyoruz.



Oda sıcaklığında beklettiğimiz yoğurdumuzu biraz tuz katıp çırpıyoruz.

Son olarak bir miktar tereyağı içine biraz kırmızı pul biber ekleyip eritiyoruz.



Ve sıra serviste! Tabağımıza önce pideleri koyuyoruz. Üzerine yoğurdumuzu kaşık kaşık ilave ediyoruz. Yoğurdun üzerine her servis tabağı için 7-8 köfte yerleştiriyoruz. Son dokunuş olarak en üste kızdırdığımız tereyağı ilave ediyoruz.  Mmmm, buyrun size leziz mi leziz Tire köfte!

Özellikle denemenizi öneririm. Çok beğeneceksiniz! Hele çocuklar bayılacak, emin olun.

Afiyetle...
Sevgiyle...

2 yorum:

  1. Harika gorunuyor yarin deneyeyim ben de. Bu arada hic imla hatasi yok, farkin ortada Didemcigim, keyif aldim okurken resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra'cım sağol canım. Şimdiden eline sağlık diyeyim o zaman!!!

      Sil