8 Ocak 2015 Perşembe

DENİZ MAHSÜLLÜ RİSOTTO

İtalyan yemeği sevmeyen var mıdır, merak ediyorum? Biz ailecek bayılırız. Mis gibi domates soslarına, fesleğen, sarmısak kokularına, pizzalara, makarnalara ve tabii risottoya.
Kar kış yüzünden kızımla beraber evde mecburi tatil moduna girince, uzun zamandır yapmak istediğimiz, (hatta deniz mahsullerini bile alıp hazır halde buzlukta tuttuğum) Risottoyu yapmaya karar verdik. 
Risotto yaparken dikkat edilmesi gereken bir püf noktası var! 
Zamanı iyi ayarlamalısınız, yemeğinizi tam yemek saatine göre yapmalısınız, çünkü Risotto beklemez!  


Gelelim malzemelerimize: (4 kişilik)
Yaklaşık 1 litre tavuk suyu ( benim dolapta önceden hazırladığım 500 ml. tavuk suyum vardı, ona aynı oranda su kattım)
300-350 gr. Arborio pirinci (Sezon marka)
1 paket hazır donmuş deniz mahsülü (büyük marketlerde donmuş ürün reyonlarından bulabilirsiniz)
1 orta boy soğan
2 adet sarmısak
150 gr.tereyağ
2 yk. Zeytinyağ
1 çay bardağı beyaz şarap
1 kase parmesan peyniri rendesi
Tuz, karabiber
Kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Öncelikle tavuk suyumuzu ocakta ısıtıyoruz, kaynatmaya gerek yok. Risottoyu yapacağımız tencereye tereyağın yarısını ve zeytinyağını ekliyoruz. Isınınca, içine yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip biraz çeviriyoruz. Sonra ufak kestiğimiz sarmısakları ilave edip kavuruyoruz. Rengi tam dönmeden 300 gr. kadar pirinci yıkamadan tencereye ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçler yağı çekince içine üzerini örtecek kadar tavuk suyu ekleyip kapağını kapatmadan ve ara ara karıştırarak kaynatmaya başlıyoruz. Tavuk suyu azaldıkça kepçe kepçe ekleyerek pilavımızı pişiriyoruz. Son bir iki kepçe tavuk suyunu ilave etmeden önce, deniz mahsülünü donuk halde katıp,tavuk suyunu ekleyip, içine şarabımızı katıyoruz. Karıştırıp, tuzunu karabiberini ayarlıyoruz. İçine parmesan peyniri rendesinin yarısını ekleyip son bir kez karıştırıp suyunu çektiriyoruz.
Sıcak sıcak servis ediyoruz. Servis ederken üzerini bir miktar daha parmesan ve kıyılmış maydanoz ile süslüyoruz.

Afiyet olsun.

Biz dün akşam harika bir Mısır şarabı ile soframızı şenlendirdik. Chateau des Reves, Cabernet Sauvignon - 2008! Eşimin Mısır'da çalıştığı yıllarda alıp, getirdiği bir şarap. Ne zamandır bekletiyorduk, bu soğuk gecede Risottomuza mükemmel uyum sağladı.


Risotto yapmak azıcık sabır istiyor, biraz ocak başında kalmanız lazım. Allahtan benim kızım bana yardım etti. Risottonun suyunu ekleyip karıştırmak işi ona aitti, çok da güzel becerdi.

Bu akşam için değişik bir yemek yapmak isterseniz, deneyin derim.

Sevgiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder